Зехтинът
е един от суперпродуктите, които ни помагат да се храним здравословно. Той се извлича
от плодовете на маслиновото дърво. Най-ценен за организма ни е студено
пресованият зехтин, познат ни като Extra virgin. Диетолозите го препоръчват, защото не е подлаган
на никаква топлинна или химическа обработка.
Съществуват още Virgin olive oil,
който е получен при второто студено пресоване. Смята се, че той не е с лошо
качество, защото при производството му не се използват никакви химикали. Olive
oil е зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В
него се съдържат доста по-малко полезни вещества. Pure olive oil се получава
при второ студено пресоване и при него се използват химикали.
Направете си ароматен
зехтин с подправки
Зехтин с босилек
Изполвайте го за овкусяването
на паста и салати с домати. На дъното на стъклена бутилка сложете 5 пресовани
скилидки чесън и нарязани на дребно 4 клонки пресен босилек. След това залейте
с 300 мл. зехтин, затворете плътно бутилката и я оставете на тъмно и хладно
място за десетина дни. Ако не искате да е прекалено наситен, може да го
прецедите в друг съд.
Зехтин с розмарин
И тук чесънът е водещ. Пресовайте
2 скилидки чесън, 1 клонка розмарин и 5 зърна черен пипер за 300 мл. зехтин. Оставете
отново на тъмно за десет дни. Преди да го използвате го предцедете. Подправяйте
с него агнешко месо, печени картофи , патладжани.
Това са само една малко
част от комбинациите, които може да направите. Ако и вие имате любима рецепта
за зехтин с подправки, може да я споделите на kitchenoftolik@gmail.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар