Ароматен зехтин! Направи си сам

Зехтинът е един от суперпродуктите, които ни помагат да се храним здравословно. Той се извлича от плодовете на маслиновото дърво. Най-ценен за организма ни е студено пресованият зехтин, познат ни като Extra virgin.  Диетолозите го препоръчват, защото не е подлаган на никаква топлинна или химическа обработка. 


Съществуват още Virgin olive oil, който е получен при второто студено пресоване. Смята се, че той не е с лошо качество, защото при производството му не се използват никакви химикали. Olive oil е зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В него се съдържат доста по-малко полезни вещества. Pure olive oil се получава при второ студено пресоване и при него се използват химикали.
                                                                                           
Направете си ароматен зехтин с подправки

Зехтин с босилек
Изполвайте го за овкусяването на паста и салати с домати. На дъното на стъклена бутилка сложете 5 пресовани скилидки чесън и нарязани на дребно 4 клонки пресен босилек. След това залейте с 300 мл. зехтин, затворете плътно бутилката и я оставете на тъмно и хладно място за десетина дни. Ако не искате да е прекалено наситен, може да го прецедите в друг съд.

Зехтин с розмарин
И тук чесънът е водещ. Пресовайте 2 скилидки чесън, 1 клонка розмарин и 5 зърна черен пипер за 300 мл. зехтин. Оставете отново на тъмно за десет дни. Преди да го използвате го предцедете. Подправяйте с него агнешко месо, печени картофи , патладжани.




Това са само една малко част от комбинациите, които може да направите. Ако и вие имате любима рецепта за зехтин с подправки, може да я споделите на kitchenoftolik@gmail.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар