Направи си сам... бутер тесто


Има различни видове многолистно тесто. Например за кроасани в него се добавя мая, но има и вариант, в който тестото трябва да не се надига и тогава няма нужда от набухвател. Тестото увеличава обема си и се разслоява, тъй като водата в него се изпарява, но не може да излезе, а слоевете масло запечатват парата. Подходящо е за гризини, щрудели и различни торти. Прави се значително по-лесно и много по-бързо.

Основните съставки за класическото бутер тесто включват: масло (180 г), вода (125 мл), брашно (250 г), и сол (1/2 ч.л.). Тесниката е лесна. От водата, брашното и солта разточете дебел пласт. В средата му сложете парче студено масло или масло, което е смесено с брашно до състояние на трохи. Тестото се завива и се разточва отново. След това се прегъва на две, после на още две и така, докато се получи плик. Увийте във фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 




След това всички действия се повтарят като се добавя нова порция масло. Приберете отново за половин час в храдилника. След това извадете тестото и повторете за трети път всички действия. Остававете отново в хладилника, но този път за цял час.



Запомнете:

- ако при разточване тестото залепва за плота, поръсете с малко брашно;

- помещението, в което правите тестото, не бива да е много топло;

Ето няколко рецепти с бутер тесто: 




















Няма коментари:

Публикуване на коментар